Wie luistert er nou nog naar de radio?

Onlangs gaf de radio in mijn huiskamer de geest. Het was een op mijn geluidsinstallatie aangesloten tuner uit de jaren 80. Ik luisterde er soms mee naar Langs de Lijn bij wedstrijden als Ajax - Feyenoord, of naar Radio Tour de France. In de slaapkamer heb ik een wekkerradio voor het NOS - Radio 1 - Journaal en in de auto zap ik tussen muziek- en nieuwszenders.

Om in de huiskamer te kunnen blijven luisteren, toog ik naar een elektronicawinkel. De radioafdeling bestond uit twee planken met daarop acht modellen transistorradio's. Tuners werden niet meer verkocht. Ik vroeg de jonge verkoper om er een paar te mogen horen op de geluidskwaliteit te kunnen beoordelen. "Het geluid is van allemaal slecht meneer." Ik zei dat er ongetwijfeld verschil tussen de apparaten zou zijn. "Maar we hebben hier binnen geen ontvangst meneer." Na enig aandringen wilde hij drie door mij uitgezochte radio's meenemen naar het raam, om ze te kunnen vergelijken. Eén van de drie sprong er duidelijk uit en klonk prima. Bij de kassa vroeg ik een andere verkoper hoe mensen tegenwoordig naar de radio luisteren. "Er luistert niemand meer naar de radio", zei hij. "Dat lijkt me stug", zei ik. Na alweer enig aandringen zei hij dat je met je mobiele telefoon en een Bluetooth-adapter die je in je versterker prikt naar de radio kunt luisteren! Deze kocht ik meteen in plaats van de transistorradio. De ontvangst is redelijk.

Dit voorval twitterde ik aan Fréderique de Jong, presentatrice van het Radio 1 - Journaal. Ze reageerde hierop met "Alarmerend! Maar ook narrowcasting heeft z'n charme :-)." Nieuwsgierig geworden naar hoeveel mensen nou eigenlijk naar de radio luisteren nam ik contact op met Nicole Engels, directeur van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO). Zij verschafte me welwillend de volgende gegevens.

Van de nieuwszenders heeft NPO Radio 1 veruit het hoogste aantal luisteraars met een marktaandeel van 6,9 % (BNR Nieuwsradio 0,8 %). Bij de muziekzenders scoort Radio 538 het best met 12,2 %. De absolute aantallen zijn indrukwekkend. Radio 1 heeft tussen 7:00 en 10:00 uur meer dan 300.000 luisteraars, Radio 538 meer dan 550.000. Het aantal luisteraars van alle radiozenders bij elkaar opgeteld is een groot deel van de ochtend meer dan 4 miljoen! (zie de grafieken hieronder). Hiermee lijkt de uitspraak van de verkoper me wel weerlegd :-).

In een volgend artikel meer over de luistercijfers van mannen en vrouwen, leeftijdscategorieën en per device (radio, autoradio, tablet, tv, mobiel).

Door: René Alsemgeest, mei 2015

Luisteraars per dag per zender


Luisteraars per dag totaal